„Ce-ai” spune de o nouă călătorie?

Cu un gând frumos de dimineață m-am trezit și sufletul mi-a tresărit când mii de valuri aromate mi-au acaparat întreaga cameră. Într-o fracțiune de secundă mirosul înduioșător m-a transpus într-o călătorie în jurul lumii ce are să-mi arate legendele ceaiului încă din cele mai vechi timpuri. Haideți să trăim împreună experiența acestei călătorii și nu uitați să vă luați în bagajul vostru doar spiritul cunoașterii și dorința de aventură.

Ceaiul este considerat de mai bine de 5000 de ani elixirul vieții. Acesta face parte din viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume. „Licoarea magică” se bea pe toate continentele pentru proprietățile sale curative, pentru efectul energizant, pentru plăcerea gustului, pentru liniștea sufletului și a trupului, pentru o minte relaxată și nu în ultimul rând pentru acea stare de după o ceașcă de ceai ce nu poate fi înlocuită cu nimic în lume. Fiecare regiune are propriul său set de tradiții, arome diferite, povești și chiar ritualuri, dar un singur lucru este comun acestei băuturi în toată lumea: este simbolul prieteniei și al ospitalității.

Călătoria a început deja, deci ce ați spune dacă am face o primă oprire în patria ceaiului? China are o tradiţie de mii de ani în cultivarea acestei plante, iar ceaiul verde, alb, negru sau pu-erh, este servit în cadrul unui ceremonial, în semn de respect faţă de oaspeţi și faţă de cei mai în vârstă din familie. Când vine vorba de a ști cel mai bine cum să savurezi o ceașcă de ceai, ei bine, britanicii sunt cei vizați în această măiestrie. De asemenea, cu siguranță ar fi bucuroși să ne împărtășească câte puțin din ritualul lor. După cum bine știți, ora 17 este cunoscută ca fiind rezervată ceaiului, iar de cele mai multe ori aceștia preferă ceaiul negru.

Acum haideți să facem un popas în zone puțin mai calde, cum ar fi Turcia, unde consumul de ceai este imbatabil, deoarece acesta este nelipsit din viața de zi cu zi a oamenilor la orice oră și în orice context. A oferi un pahar de ceai face parte din codul bunelor maniere în ceea ce privește ospitalitatea turcilor, iar persoana mai în vârstă este întotdeauna prima servită.
Dacă ne-am luat doza de relaxare de pe tărâmurile sudice, Rusia ne așteaptă pentru o nouă revigorare culturală. Aici ceaiul este considerat băutură națională, iar in mod tradițional se servește dintr-un samovar, vas de metal ce a devenit un simbol al ospitalității.

Mai mergem puțin și ajungem în Japonia pentru a ne aminti cât de importantă este sănătatea noastră și că trebuie să avem mereu grijă de ea, iar ca și tratament vom primi renumitul ceai-pudră care ne va apăra mereu trupul de toate obstacolele.
Ce frumoasă este lumea aceasta în care trăim! La orice pas poți descoperi lucruri mărețe și oameni cât mai voioși. Astăzi călătoria noastră se apropie de final, dar nu înainte să facem o oprire și în locul natal, România. Ceaiul este o băutură preferată de către mulți dintre noi și este utilizat în mai multe scopuri. Acesta ne este un aliat de excepție atunci când vine vorba de răceală sau de a depăna amintiri din copilărie cu prietenii sau familia.

Ceaiul este peste tot în lume și nu aș vrea să închei fără câteva reguli simple care țin de maniera elegantă de a savura o ceașcă de ceai, așadar nu uitați: nu luați cu mâna cuburile de zahăr, amestecați ceaiul fără zgomot, nu lăsați lingurița în ceașcă și nu suflați în ea.
Se spune că ceaiul este o înțelepciune lichidă. În zilele noastre, când trăim pe fugă, ar trebui să apreciem mai mult ca oricând liniștea dintr-o ceașcă de ceai și povestea care o însoțește.
Ei bine, dacă tot am terminat această călătorie, eu zic să merg să-mi iau ceașca de ceai și să încep să o savurez înghițitură cu înghițitură. Ups, ce să vezi? S-a răcit! Cred că voi începe o nouă călătorie. Am nevoie de o nouă ceașcă de ceai!

poza1poza2poza3

Publicitate