Perspective HR-iste

A fi un bun om de HR presupune un pachet întreg de aptitudini. Cel puțin asta se spune. Doar unele persoane au o sensibilitate aparte față de alții, însă eu cred că fiecare dintre noi are partea sa de HR. A fi o astfel de persoană nu trebuie să fie ceva ieșit din comun, ba din contra, e ceea ce ar trebui să se găsească în fiecare dintre noi.

Din perspectiva mea, de om de resurse umane în PRIME Iași, pot spune că nu e vorba de ceva mecanic, de un set de reguli pe care trebuie să le bifezi ca apoi să poți spune că ți-ai făcut treaba. Fiecare om este diferit și are nevoi și lipsuri diferite, astfel încât un om de acest tip trebuie să se plieze cât mai bine pentru a putea fi acolo pentru cei din jur.

Încă nu s-a inventat rețeta perfectă pentru omul care vrea să le facă pe toate și să se înțeleagă bine cu toată lumea. Într-o asociație sunt mulți oameni diferiți, cu aspirații, opinii și gusturi dintre cele mai diverse, iar asta face dificilă o relație bazată în totalitate pe înțelegere. Un membru al departamentului de Resurse Umane trebuie să facă posibilă o astfel de relație, trebuie să încerce să îi facă pe cei din jur să treacă peste diferențe și să își dorească o colaborare cât mai bună împreună cu colegii săi. Din punctul meu de vedere, adevărata motivație vine din interior, ia naștere din dorințele noastre cele mai ascunse, însă și exteriorul are o mare influență. Drept un „om al oamenilor”, ca să spun așa, am observat că atât eu, cât și ceilalți avem nevoie de o vorbă bună, de un sfat, de simplul fapt de a fi ascultați și apreciați pentru a ne putea încărca bateriile și a avea mai mult entuziasm în ceea ce facem.

Ce vreau să spun prin aceste rânduri este că la sfârșitul zilei toți vrem să fim liniștiți, fericiți și iubiți. Omulețul de HR ia naștere chiar datorită acestor motive. Unii dintre noi suntem mai empatici, alții mai raționali, dar în fond toți suntem niște suflete care încearcă să ducă o viață cât mai potrivită lor. În Resursele Umane vezi omul, vezi persoana pe care o ai în față, dar ajungi să vezi și acea parte care e ascunsă simplei priviri, vezi emoții, vezi dorințe, iar asta te face să îi vezi pe cei de lângă tine cu alți ochi.

Acestea fiind spuse, suntem frumoși în diferențele noastre, iar eu, în calitate de om de HR, cred și știu că relațiile dintre oameni sunt printre cele mai dificile lucruri, dar consider că sunt și printre cele care merită cel mai mult. Așadar, fiecare dintre noi contribuie la ce are în jurul său, iar dacă un simplu gest de bunătate ne poate ajuta pe noi și pe ceilalți deopotrivă, de ce nu am începe cu asta?

Elena LUPU

ihiu

Sursă fotografie: http://www.itstruck.ca/