Horia Țiț și Virgil Stoica – dezbaterea publică pe tema oportunității amenzilor proporționale cu veniturile

Image

Marți, 9 iulie are loc dezbaterea publică în cadrul programului de dezbateri Closer to Oxford pe tema „E timpul ca amenzile să fie proporționale cu veniturile?” La această întrebare vor răspunde cu argumente alături de studenți, Horia Țiț – avocat și specialist în procedură civilă și Virgil Stoica – specialist în politici publice. Evenimentul începe la ora 17:00 și este găzduit de Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, în corp A, sala II 8.

România este singura țară din UE în care numărul de decese cauzate de incidente rutiere, raportat la milionul de locuitori, nu a scăzut între 2000 și 2010. Strategia națională rutieră până în 2020 ar trebui să includă și amenzi proporționale cu veniturile? Este această discuție una în primul rând bazată pe oportunitatea economică sau principiile etice ar trebui să primeze? Acestea și multe altele sunt întrebările de la care pornește dezbaterea publică organizată de ARDOR și partenerii săi. Moțiunea a fost votată printr-un poll la începutul rundei și a reprezentat punctul de întâlnire a peste 150 de studenți din toată țara, într-o dezbatere online.

Programul Closer to Oxford face o notă aparte în peisajul dezbaterilor publice din România, prin câteva reguli pe care le respectă deja de trei ani: având în deschidere un debate pro/contra între două echipe formate din studenți și personalități publice, provoacă publicul și pune pe masa discuției principalele puncte de interes ale controversei. Evenimentul continuă invitând la dezbatere audiența formată din studenți, profesori, membri ai societății civile șau jurnaliști. Participanții sunt  invitați să voteze la începutul și la finalulul întâlnirii care este poziția asupra subiectului. Echipa afirmatoare este formată din Horia Țiț și Ștefana Popa, cea negatoare din Virgil Stoica și Cezar Manea, iar dezbaterea va fi moderată de Liviu Gajora.

Horia Ţiţ este avocat şi asistent universitar doctor la Facultatea de Drept a UAIC unde predă Procedură Civilă.

Virgil Stoica este conferentiar universitar doctor la catedra de Ştiinţe Politice de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a UAIC Iaşi în cadrul căreia predă cursuri de politici publice.

Dezbaterea face parte dintr-o serie de 5 evenimente publice pe aceeași temă organizate în centre universitare din Sibiu, Timișoara, București, Cluj și Iași. Programul complet poaate fi consultat pe website-ul proiectului – www.closer2oxford.ro

Despre proiect

Desemnat în 2011 „cel mai bun program educațional” prin premiile obținute la Gala Societății Civile și Premiile Radio România Cultural, Closer to Oxford pune în valoare oameni și argumentele lor, aducând un plus de accesibilitate, provocare intelectuală și conținut practicilor de dezbateri, încă firave în România. Dezbaterile publice au loc în cadrul rundei a 9-a a proiectului Closer to Oxford, inițiat în 2010 de ARDOR. Peste 1500 de studenţi si-au probat si exersat argumentele pe 9 moțiuni controversate si de interes public, stau mărturie cele peste 900 de texte argumentative de pe site-ul www.closer2oxford.ro, cele 22 de dezbateri publice cu peste 40 de invitați de marcă și 28 de seminarii de argumentare şi public speaking.

Finanțatori ai ARDOR în acest proiect sunt Open Society Foundations si MemoPlus. Parteneri ai proiectului sunt British Council Romania, Centrul pentru Studiul Democrației, GRASP, Open Politics, Europuls, LEAP, ELSA, Policy Center for Roma and Minorities, Centrul de Resurse pentru participare publică Ce-Re, Cogitus, Educativa, Ospoon. Parteneri media: Radio România Cultural, Hotnews.ro, România Pozitivă, Foreign Policy România, StudentIQ.ro, Studentie.ro, Edu-news.ro și Think Outside the Box. Parteneri locali sunt: Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice Iași, Ziarul de Iași, PRIME Iași.

Reclame