Special Guest: Gabriela Zboiu

Deși suntem în plină vacanță, oaspeții noștrii ne sunt alături și au grijă ca Special Guest să vă împărtășească din secretele și experiența profesională a unor oameni talentați.

La final de iulie, Gabriela Zboiu ne dă câteva sfaturi pentru a câștiga în „lupta cuvintelor”, așa că vă dorim lectură plăcută!

Tu cum vorbești ca să convingi?

Mă gândesc de o săptămână dacă să scriu un articol gen C.V., să vă povestesc când, unde, cum și de ce … sau să scriu ceva mai practic.

Prima variantă am redus-o la câteva rânduri, sunt licențiată în Medicină Generală, apoi master în Relații Umane și Comunicare, Formare în Psihoterapie, NLP, Coaching, Bussines Coaching. Și încă ceva foarte important și drag mie, sunt membru staff în Toastmasters Iași – Club de Public Speaking și Leadership.

Mi-a rămas a doua variantă, să vă scriu pe larg ceva mai practic, ceva ce puteți aplica imediat ce terminați de citit rândurile de mai jos.

Știti cu toții multe reguli și trucuri în comunicare. Cum se face și cum nu se face pentru a avea o comunicare asertivă, reușită.

Știți, poate, cum să fiți persuasivi, știți cuvinte care odată folosite au un impact în mintea ascultătorului. Și o să vă împărtășesc două idei în completarea celorlalte, multe, pe care le știți deja:

 1. fă-l pe celălalt să se simtă important!

2. folosește aceleași cuvinte pe care le folosește persoana cu care ai un dialog!

Sunt de multe ori un observator al dialogurilor și ceea ce am sesizat este că în cursul unei conversații, de la un punct, oamenii încep o mică luptă pentru putere. Da, sunt amabili și civilizați, dar în spatele acestei curtoazii verbale este deja un mic și inconștient concurs: cine are ideea cea mai bună, părerea cea mai oportună, metoda cea mai verificată! Nu voi intra în detalii psihoterapeutice, adică de unde nevoia asta și ce poate să aducă.

Cea mai sigură și garantată metodă pentru a convinge pe cineva, metoda pe care eu o aplic continuu, inclusiv în cabinet, cu clienții mei, este să-i dai dreptate celuilalt. Abia după aceea poți introduce ideea ta.

Să vă relatez o experiență personală, din cabinet.

Am avut acum câteva luni o clientă avocat, care avea nevoie de câteva ședințe de consultanță pe teme de comunicare, pentru un caz mai special. Judecătoarea acelui caz … era mai dificilă, iar clienta mea nu știa în acel moment cum să facă să poată fi ascultată și înțeleasă. În instanță nu ai voie să te joci cu expresii, exprimări sau cuvinte care nu-și au rostul.

A fost extrem de simplu. A folosit cuvinte pe care le folosea și judecătoarea, făcând-o în același timp să se simtă importantă. Să vă dau un exemplu: “Așa cum foarte bine a precizat și Doamna Judecător, această probă … (și folosesti un cuvânt pe care l-a folosit acea persoană sau o expresie! … ceea ce aș vrea să adaug este … (și spui ideea ta)”.

Rezultatele sunt spectaculoase și dacă funcționează în instanță, funcționează cu siguranță în toate ariile de interacțiune unde avem mult mai multă libertate de exprimare.

Sigur, am scurtat povestea, dar sunt convinsă că ați înțeles ideea.

Mulțumesc PRIME Iași, sunteți extraordinari!

 

 

 

Reclame